Tänään pääasiassa misasin eli esivalmistelin á la carte annoksiin tulevia ruokia. Misaaminen tulee ranskankielisestä termistä mise en place.
Monella ravintolalla kuten Grill itissäkin on käytössään misalista, joka helpottaa kokin ryhtymistä työhön. Listalla on raaka-aineita ja esivalmistelutehtäviä, joista ruksitaan kunakin päivänä tehtävät misat. Kun misa on tehty ruksi rengastetaan, jolloin kaikille on selvää että se on jo tehty.
Tänään valokuvat eivät jostakin syystä onnistuneet. Räpsin tekemistäni misoista kuvia pitkin päivää, mutta vain pari ensimmäistä kuvaa olivat onnistuneet tallentumaan tabletille. Ensimmäiseksi tein perinteisiä mummon kurkkuja.
Tein tänään jos jonkinlaista pyreetä. Alla olevassa kuvassa on Hernepyree. Pyreet pakataan valmiiksi pursotin pussiin, josta sitä on helppo pursottaa annokseen tarvittava määrä. Kuten kuvasta huomaa olin aamulla edelleenkin marraskuussa. Selittynee joulukalenterin puutteella.
Lisäksi tein Punajuuripyreetä, Paprikakastiketta, Basilika-chilimajoneesia, Tilliöljyä, Kampasimpukoita ja Kaskinauriskeittoa.
Oikeastaan kaikissa tänään valmistamissani misoissa, paitsi kampasimpukoissa piti hienontaa ja soseuttaa. Käytin lähes koko päivän kutteria tai sauvasekoitinta.
Tilliöljyssä nimensä mukaisesti on tilliä ja öljyä sekä mausteita. Tilliöljyä käytetään mm. paistettujen muikkujen kanssa. Uutta sen valmistamisessa oli tillien ryöppääminen ennen niiden hienontamista öljyn kanssa. Kun tillit ryöpätään ennen käyttöä, pysyy öljyn väri kauniin ja kirkkaan vihreänä. Hyvä vinkki! Pätee varmaan moneen muuhunkin asiaan.
Basilika-chilimajoneesia tehdessäni mokasin tänään. Aluksi tein yrttiöljyn kutterissa ohjeen mukaan. seuraavaksi päätin oikaista ja lisäsin majoneesin mausteöljyn sekaan kutteriin. Ja kuinkas kävikään...se juoksettui, oli aivan liian löysää ja pahan näköistä. Kokeilin pelastaa tilanteen munankeltuaisella, mutta tällä kertaa konsti ei toiminut. Pelastin tilanteen sekoittamalla epäonnistuneen majoneesiseoksen uuteen majoneesiin. Ihan hyvää tuli, mutta aivan liian suuri annos. Vahingoista oppii. Valmis majoneesikin voi juoksettua.
Tietenkin myös tiskaaminen kuului tämänkin päivän ohjelmaan. Jokainenhan tiskaa vähintään omat astiansa. Kuvassa näkyy myös jätteiden lajittelu systeemi. Vasemmalle vaaleaan pussiin tulee biojäte, keskelle mustaan pussiin sekajäte ja oikealle oranssiin pussiin energiajäte.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti